1 Beregn lengre tid når du kjører med tilhenger på vinterføre
På vinterføre må du sørge for at du har tid og rom til å reagere på endringer i trafikkbildet. Som tommelfingerregel kan du holde minst fire fem sekunder avstand til bilen foran. Bremselengden kan være lengre på vinterføre. Kjører du med en tilhenger som er for stor i forhold til bilen, risikerer du at den «tar over» styringen og skyver bilen av veien. Dette er spesielt farlig på glatt føre. Det samme gjelder om du laster tilhengeren med for mye vekt. Er du usikker på hvor mye last du kan frakte på tilhenger, er det lettest å sjekke det i appen bil og henger kan lastes ned gratis i Apples App Store og i Google Play.
2 Sjekk dekk – det er samme krav til dekk på tilhenger som på bilen
Mønsterdybden skal være minst tre millimeter og det er spesielt viktig på glatt underlag på vinteren. Det er ikke obligatorisk å utstyre tilhengeren med piggdekk selv om bilen har det, men det kan være lurt for å få sikret tilstrekkelig veigrep. Uten å være riktig skodd på vinterføre kan det ikke bare skje tragiske ulykker, men du kan også få avkortet mange tusen kroner i erstatning ved uhell, sier mange forsikringsselskaper.
3 Sjekk lys og bremser før du gir deg ut på veiene
På vinteren når det er mørkt er det ekstra viktig å sjekke at lys og reflekser på tilhengeren er i orden. Tørk av tilhengerens reflekser på sidene, det kan være avgjørende for å bli sett i ett mørkt veikryss. Bremselysene sjekker du enkelt ved å rygge opp til en vegg for å se om de fungerer når du tråkker inn bremsepedalen. Test bremsene ved å kjøre i 30 kilometer i timen og ta en hard nedbremsing. Da kjenner du om hengerbremsene hjelper til. Parkeringsbrems tester du ved å ha parkeringsbremsen på og kjøre sakte fremover. Du skal kjenne at hengeren holder igjen. Er påløpsbremsen slitt og dårlig, vil du høre et smell i hengerfestet. Vi anbefaler å kjøre med tilhenger med brems på vinteren. Dette gir bedre kontroll over tilhengeren og reduserer risikoen for ulykker på veien da hengeren bremser når bilen bremser. Tilhengeren har også håndbrekk, noe som gjør den enkel å parkere og kople på og av. Les mer om hva er fordelene med en tilhenger med brems her.
4 Bruk vektfordelings-kule for å sikre tilhengeren på vinterføre
En vektfordelingskule gjør akkurat det det høres ut som: den hjelper med å fordele vekten jevnt over alle kjøretøyets akslinger. Dette er spesielt viktig når du kjører på snøforhold. For det første reduserer det slitasje på dekkene dine, og for det andre hjelper det med å redusere farlig vipping eller forskyvning som kan oppstå på isete veier på grunn av ujevn vektfordeling. Riktig kuletryck er cirka 50 til 75 kilo på en lastet tilhenger. Når du ser hvilket trykk som ligger på kulen kan du lett justere dette ved å laste om.
5 Lær hvordan man kjører på glatte forhold- Ikke sett på håndbrekket!
Snø og kulde gir et tøffere veilag samtidig som mørket minsker sikten. Gi deg selv ekstra tid til å stoppe, og vær ekstra varsom når du kjører på isete overflater. Husk at tilhengeren kanskje ikke har ABS bremser slik som bilen har. Når du parkerer tilhengeren bør du heller ikke dra til håndbrekket, fordi hjulene kan låse seg. Bruk for eksempel en sten bakom hjulene når den er parkert så hengeren ikke ruller bakover.
6 Dobbelsjekk at du får lov å kjøre tilhengeren med den bilen du har
Hovedregelen sier: med førerkort klasse B kan du trekke tilhenger etter en personbil når tilhengerens totalvekt er maks 750 kilo. Hvis bilens tillatte totalvekt er 3500 kilo, kan vogntogets tillatte totalvekt, bilen og hengeren til sammen, være inntil 4250 kilo. Tilhengerens vekt må alltid være innenfor det bilen har lov til å trekke. Informasjon om et kjøretøy eller en tilhenger, for eksempel tillatt totalvekt, står alltid i vognkortet.
Utvider du førerkortet ditt til klasse BE kan du kjøre en personbil og trekke en tilhenger med en tillatt totalvekt mellom 750 kg og 3 500 kg. Er du usikker kan du sjekke hvilke tilhengere bilen din kan trekke i tilhengerkalkulatoren på Statens vegvesen sin nettside.
7 Ha med nødutstyr når du kjører med tilhenger på vinterføre
Forhåpentligvis vil du aldri være i en situasjon der du er helt strandet på grunn av noen form for uhell. Men ulykker kan skje selv med de mest forberedte, så det er veldig lurt å ha nød utstyr med deg til enhver tid på vinteren. Dette bør inkludere ekstra varme klær og tepper, vann, mat, en lommelykt og et førstehjelpssett.
Sjekk ut alle Tilhengernor sine tilhengere her.
FORBEHOLD / ANSVARSFRASKRIVELSE
Det er alltid den som kjører sitt eget ansvar å sette seg inn i gjeldende regelverk. Det vil i alle tilfelle være opp til sjåføren å sette seg inn i gjeldende regelverk og eventuelle tillegg, unntak eller endringer av det som er beskrevet i denne artikkelen. Tilhengernor AS tar forbehold om feil og-, eller endringer i de regler som her er beskrevet.